Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012


 


Γενικά με τον διεθνή όρο φωτορεπορτάζ (= φωτοειδησεογραφία) χαρακτηρίζεται η κάλυψη (συμπλήρωση) μιας ειδησεογραφίας με φωτογραφία και εξελικτικά με βίντεο. Το φωτορεπορτάζ αποτελεί μία επιμέρους μορφή – είδος δημοσιογραφίας.
Ανάλογα του θέματος, ή του χώρου, ή της δραστηριότητας, ή προσώπων που καλύπτει ως θέμα το φωτορεπορτάζ λαμβάνει και τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό π.χ. πολιτικό, πολεμικό, ναυτικό, αθλητικό, κ.λπ. Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός καλού φωτορεπορτάζ είναι: η επικαιρότητα, η αντικειμενικότητα, καθώς και η πολιτιστική διάθεση.
Ιστορικός σταθμός του φωτορεπορτάζ κρίνεται η εμφάνιση των μικρού σχήματος φωτογραφικών μηχανών Έρμανοξ (1924) και Λάικα (1925) που παρείχαν πλέον την δυνατότητα φωτογραφικής λήψης εσωτερικών χώρων με κάποιο κατάλληλο φωτισμό.
Έτσι το 1928-1929 άρχισαν να τυπώνονται τα δύο μεγαλύτερα σε κυκλοφορία εικονογραφημένα περιοδικά της Ευρώπης, το "Muncher Illustrierte Presse" και το "Berliner Illustrierte Zeitung", των οποίων ακολούθησαν το γαλλικό "Vu" (1928) και τα αμερικανικά "Life" και "Look" (1936), από τα οποία και αναδείχθηκαν πολλοί και σπουδαίοι φωτορεπόρτερ όπως π.χ. η Μάργκαρετ Μπεργκ-Χουάιτ, ο Άλφρεντ Άιζενσταιντ, ο Πήτερ Στάκπουλ κ.ά.
Το φωτορεπόρτερ αποτελεί ιδιαίτερο δημοσιογραφικό και φωτογραφικό επάγγελμα που ασκούν οι φωτορεπόρτερ.

Φωτορεπόρτερ (Φωτοειδησεογράφος)

 Είναι ο δημιουργός φωτογράφος ειδικευμένος στο φωτορεπορτάζ ο οποίος χρησιμοποιεί ως τεχνικό μέσο φωτογραφική μηχανή και δεν έχει σταθερό χώρο εργασίας, δηλαδή μετακινείται διαρκώς αναλόγως των αναγκών, για την φωτογράφηση των γεγονότων και αναλόγως των περιστάσεων.

Το αντικείμενο της δουλειάς του είναι να δημιουργεί φωτογραφίες (εικόνες) από καταστάσεις και αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δημοσιεύματα, εφημερίδες, περιοδικά και άλλα μέσα, και που είναι συνήθως (όχι όμως πάντα) συνδεδεμένα με συγκεκριμένες γραπτές αναφορές, ιστορίες ειδήσεων και άλλες πληροφορίες, ή με το περιεχόμενο ή τη σχεδίαση των δημοσιευμάτων.
 Εκχωρεί κατ` επάγγελμα και έναντι αμοιβής, εξουσίες του περιουσιακού δικαιώματος των υπό οποιανδήποτε μορφή διατιθεμένων φωτογραφιών που δημιουργεί, κυρίως επικαίρου αντικειμένου, προς χρήση από μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης

Οι φωτορεπόρτερ εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως μέλη προσωπικών εταιρειών, ως μόνιμοι ή συμβασιούχοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή έργου σε εφημερίδες ή περιοδικά, στην Κρατική ή Ιδιωτική τηλεόραση, σε Υπουργεία, στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών, στα Ελληνικά και ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου, Δημόσιες και Ιδιωτικές σχολές φωτογραφίας κ.λ.π.
Στο φωτορεπορτάζ κυρίαρχο στοιχείο επιτυχίας θεωρείται η ικανότητα του φωτορεπόρτερ να πετύχει να συλλάβει ακριβώς εκείνο το σημαντικό στοιχείο μιας δράσης ή ενός γενικότερου θέματος μέσα σ΄ ένα δευτερόλεπτο που θα πρέπει χειρίζοντας τη φωτογραφική μηχανή του με ταχύτητα και ακρίβεια να το αναδείξει και να το μεταβάλλει σε φωτογραφικό στιγμιότυπο άξιο να διατηρηθεί στο χρόνo.
Γενικές γνώσεις
Ελληνική γλώσσα (ανάγνωση γραφή)
Αγγλική Γλώσσα
Βασικές γνώσεις Η/Υ(προγραμματισμός)
Βασικές γνώσεις μαθηματικών
Βασικές γνώσεις οπτικής φυσικής

Βασικές επαγγελματικές γνώσεις
Γνώση Η/Υ (INTERNET, Word)
Γνώση ειδών φωτορεπορταζ\
Βασικές γνώσεις φωτογραφικής μηχανής
Βασικές γνώσεις Μάρκετινγκ
Βασικες γνώσεις ανακύκλωσης υλικών φωτογραφίας
Βασικές γνώσεις αισθητικής πλάνων και εικόνας
Γνώσεις φωτισμού εικόνας\
Γνώσεις νομοθετικού πεδίου για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας 

Ικανότητες
Καλλιτεχνική και δημιουργική ικανότητα
Καλή μνήμη
Χωροαντιληπτική και γενικά αντιληπτική ικανότητα
Λεκτική ικανότητα
Ικανότητα συνολικής σύλληψης




Δυστυχώς όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, πολλές φορές οι φωτορεπόρτερ πέφτουν θύματα βίας στην προσπάθεια τους να προσφέρουν αντικειμενική και άμεση ενημέρωση. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι αυτοί συνεχίζουν το έργο τους με ζήλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου